Hvor: Sandefjord kunst- og kulturkirke
Når: 22.09.2021
Tid: Kl. 19.30
Pris: Kr 250,-
Marias lidelseshistorie Stabat Mater
Pergolesis Stabat Mater rekomponert av Maja Linderoth. Tekst: Tze Yeung Ho og Linda Gabrielsen.
«Mødre har en egen
skjønnhet, sies det,
men ikke ta meg på
ordet, ta meg heller
i hånden, vil du være så modig å komme
litt nærmere?»
Marias lidelseshistorie, Stabat Mater, har gjennom kunsthistorien blitt portrettert av mannlige kunstnere gjennom litteratur, musikk, malerier og skulpturer. Når forfatter/dramatiker Linda Gabrielsen skriver den moderne Stabat Mater, forteller hun en historie fra Marias perspektiv – fra hennes menneskelige relasjon til seg selv og sitt barn.
Er det et drap eller en dyptgripende kjærlighetshandling av en mor å ofre sitt eget barn – for en hel verden? I Tze Yeung Ho, Maja Linderoth og Linda Gabrielsens helt nye gjendiktning og rekomponering av Pergolesis Stabat Mater levendegjøres Marias lidelseshistorie gjennom tekst, musikk og teatralske innslag.
Medvirkende:
NyNorsk Messingkvintett
Sean Bell, kontratenor
Marie van Luijk, sopran
NyNorsk Messingkvintett ønsker å formidle sterke historier til et bredt publikum gjennom å koble samtidsmusikk med litteratur og scenekunst. Gjennom samarbeid med forfatter Kjartan Fløgstad, kontratenor Sean Bell, organist Anders Eidsten Dahl, skuespiller og vokalist Ivar Nergaard og mezzosopranen Tora Augestad, har de skapt seg et uttrykk som går langt forbi messinginstrumentenes vante lydbilde.
Ensemblet har på kort tid (et. 2015) urfremført hele 26 verk av blant andre Marcus Paus, Therese B. Ulvo og Ørjan Matre, på festivaler som Only Connect, Brass Wind, Bergen Kirkeautunnale, Stavanger Orgelfestival og Litteraturdagane i Vinje. De har også holdt masterclasser ved Musikkhøyskolen i Tallin og arrangert workshops med unge komponister. Debutplaten Hornflowers med musikk av Nils Henrik Asheim, ble utgitt på LAWO Classics i juni 2021.
NyNorsk Messingkvintett består av Erlend Aagaard-Nilsen, trompetist i Kringkastingsorkestret, og Jørgen Arnesen, Daniel Weiseth Kjellesvik, Ingebjørg Bruket og Berger Iver Færder, alle svært aktive frilansmusikere med utbredt erfaring fra orkestre og ensembler i Norge og Skandinavia.
Sean Bell (f. 1994) er en ung kontratenor fra Oslo som jobber hovedsakelig med nytolkning av det klassiske sangrepertoaret, fra 1600 til moderne tid. Han jobber også med samtidsmusikk, og urfremførte fem nye stykker for kontratenor i perioden 2016-17. Bell arbeider med ulike ensembler: Ny Norsk Messingkvintett, vokalensemblet Oslo14, Det Norske Solistkor, samtidsensemblet +47, og kammerkoret Ensemble 96. Han har også gjort flere performance art-prosjekter, bl.a. i samarbeid med sin far, kunstneren Roddy Bell. Disse samarbeidene har utviklet seg til en sammensetning av performance, installasjon, lydkunst og musikk.
Marie van Luijk er en ung nederlandsk/belgisk sopran med variert bakgrunn fra klassisk og barokk repertoar. Hun har en mastergrad fra Luca School of Arts, campus Lemmensinstituut, Belgia, og har også studert ved Koninklijk Conservatorium Den Haag, Nederland. Hun har erfaring fra både opera og konsertrepertoar, med blant annet fokus på musikk av Purcell, Mozart, Händel og Cage. Marie van Luijk arbeider også med egne produksjoner, ofte sentrert rundt et tema, med en sammensetning av ulikt repertoar og stiler.
Tze Yeung Ho (f. 1992) er en norsk-kanadisk komponist med kantonesiske røtter basert i Estland.
Med sin flerkulturelle bakgrunn har språklige lyder manifestert seg som en viktig kilde for inspirasjon i Tze Yeungs musikk. Tze Yeungs arbeid tar sitt utgangspunkt i møtet mellom musikk og språk. Nylige verker tar spesielt fokus på blanding mellom de finsk-ugrisk litterære tradisjonene, de kinesiske dialektene og de skandinaviske språkene. Han er doktorand på Estlands musikk- og teaterakademi i Tallinn og fullførte i 2017 en mastergrad i komposisjon fra Norges musikkhøgskole.
Maja Linderoth (f. 1989) er en svensk komponist basert i Oslo, Norge. Hun begynte å studere komposisjon hos Per Magnusson i Stockholm i 2011, og fortsatte med studier ved Gotlands Tonsättarskola 2012–2014. Linderoth fikk i 2018 en bachelorgrad i komposisjon ved Norges musikkhøgskole, der hun studerte med bl.a. Eivind Buene, Maja S.K. Ratkje, Trond Reinholdtsen, Henrik Hellstenius og Kaija Saariaho. Linderoth er valgt ut til å representere Norge på World Music Days i 2020 med verket Sonata form denatured prose (2014).
Linda Gabrielsen er forfatter og dramatiker. Hun debuterte med Kongen befaler i 2005, som blant annet fikk kritikerlagets leder Trond Haugen til å hevde at hun hadde begått «estetisk skyld». Gabrielsen har senere skrevet filmmanus, dramatikk, sangtekster, poesi og libretto. Hennes seneste utgivelse er romanen Entré, som hun mottok strålende kritikker for. Gabrielsen er utdannet ved Universitetet i Oslo med fagene litteratur, psykologi og sosialantropologi, og har en master i scenetekst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har også studert ved Skrivekunstakademiet i Bergen, Forfatterstudiet i Bø, samt Figurteater på Høyskolen i Oslo.
Lignende arrangementer:
PS!! Disse blir byttet ut med lignende arrangementer ettersom de blir publisert! :)