Tilbake til alle arrangementer

«Lullaby of the Sea» (MiSKs kirkefestdager)

 

Hvor: Harmonie arena

Når: 4. november 2023

Tid: kl. 19.00

Billetter: kr 390 + avg. selges via hjertnes.no

MiSKs kirkefestdager 2023 «Som i et speil, i en gåte»

«Lullaby of the Sea»

Solveig Slettahjell og iranske Mahsa Vahdat synger sanger basert på voggesang-motiver med nye og klassiske tekster på norsk og persisk. Med seg har de Tord Gustavsen (flygel og elektronikk) og Sjur Miljeteig (trompet og elektronikk).

Ideen bygger på et samarbeid de fire utviklet rundt innspilling og utgivelse av duetten «Lullaby of the sea»– en nyskrevet voggesang av Erik Hillestad og Atabak Elyasi (tekst) og Mahsa Vahdat (melodi). Den handler om den ett år gamle gutten Artin fra Iran, som omkom sammen med familien under et forsøk på å krysse den engelske kanal i oktober 2020. Liket av gutten drev i land på Karmøy i januar 2021. 

Med utgangspunkt i dette sterke musikalske møtet ønsket sangerne å fortsette samarbeidet og utvikle et konsertprogram, sammen med sanger til våre barn som ledetråd. Her finner vi klassiske og nyskrevne iranske dikt med motiv i slekt med voggesangen, gjendiktet av Erik Hillestad og musikk av Mahsa Vadat, klassiske voggesanger fra Norge, Iran og andre land og også musikk av Solveig Slettahjell, Sjur Miljeteig og Tord Gustavsen.

Et bakteppe for prosjektet, som også vil finne gjenklang i noen av sangene, er også utviklingen av menneskerettigheter i Iran, som tvinger folk i eksil. Spesielt har kvinner i Iran engasjert seg i en kamp for endringer det siste året, med utgangspunkt i drapet på Mahsa Amini i september 2022. 

Som iransk kvinne og sanger lever også Mahsa Vadat i eksil. Gjennom sitt samarbeid med Kirkelig Kulturverksted og Erik Hillestad har hun i flere år hatt en tilknytning til Norge, hvor hennes musikalske kapasitet er til stor inspirasjon for hennes kolleger, noe denne konserten vil vise til fulle.

Solveig Slettahjell er en norsk sanger, komponist og tekstforfatter. Hun har arbeidet med ulike jazzuttrykk, samt soul, funk, fri improvisert musikk, samtidsmusikk, musikk i grenselandet mellom samtidsmusikk og jazz, og hun har tolket salmer og spirituals. Ved siden av å være utøvende sanger har hun drevet med undervisning, blant annet ved musikkonservatoriet i Kristiansand.

Solveig Slettahjell ble født i Bærum, men vokste opp på Steinkjer og Orkanger i Trøndelag. Hun fikk musikalsk opplæring ved Heimdal videregående skole og flyttet senere til Oslo, der hun tok utdannelse ved Norges musikkhøgskole, blant andre hos Sidsel Endresen.

Med sine hovedprosjekter turnerer hun og gjør konserter kontinuerlig og har gjort det i 25 år. Hun arbeider aller mest i Norge, men også en del i f.eks. Tyskland, Østerrike, Sveits, England, USA, og har også besøkt Russland, India, Japan, Korea, Polen, Italia og Chile.

Av musikalske hovedprosjekter kan nevnes:

  • Jazzkvartett bestående av Andreas Ulvo på piano, Trygve Waldemar Fiske på bass, Pål Hausken og henne selv på vokal.

  • Duo med Pål Hausken på trommer og henne selv på piano og vokal.

  • Soloformat med henne selv på piano og vokal, tidvis med gjester som for eksempel Sjur Miljeteig på trompet eller Nils Økland på fele.

  • Gjør også et konsertforedrag i dette formatet om Leonard Cohen sammen med professor Øivind Varkøy.

  • Konserter med Knut Reiersrud og In the Country.

  • Duo-samarbeid med Morten Qvenild. bl.a. albumet Antologie fra 2011. Deres samarbeid har gjerne vært startpunkt for flere av de større ensemblene de har jobbet i så som Slow Motion og bandet med Reiersrud og ITC.

  • «Arven»-prosjektet – nytolkning av salmer. Oftest duokonserter med Tord Gustavsen, men noen ganger også solo hvor hun spiller piano selv.

Gjennom disse prosjektene har det blitt en rekke albumutgivelser.

Slettahjell ble, som en av to mottakere, tildelt Buddy-prisen i 2020 for sine bidrag til norsk jazz, både som utøver og pedagog. Hun har vært nominert for Spellemannprisen flere ganger og vant i 2005 for utgivelsen Silver (utgitt i 2004). Slettahjell har også blitt tildelt Radka Toneffs Minnepris (2005), Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (2005) og Gammeleng-prisen (2012).

Mahsa Vahdat

Mahsa Vahdat er en fremtredende og prisvinnende iransk sanger, komponist og kulturaktivist, dedikert både til sin personlige livslange, musikalske og kunstneriske vei og til ytringsfrihetens overordnede sak. Hennes kunstneriske arbeid har gitt publikum over hele verden en dypere innsikt i iransk poesi og musikk.

Hun ble født i 1973 i Teheran og fikk sin bachelor i musikk fra Teheran University of Arts og har lært persisk tradisjonell musikk med ulike læremestere. Siden 1995 har hun opptrådt som en uavhengig sanger og musiker på mange konserter og festivaler rundt om i verden. Hun har også holdt mange konserter sammen med sin søster, Marjan Vahdat.

Mahsa Vahdat med sin dype kunnskap og visjon for persisk musikkskattkammer, har utviklet en svært personlig fremføringsstil, forankret i persisk klassisk og regional vokalmusikk- tradisjon og et komplekst system av former, melodiske motiver og ornamentikk, tilført tidsriktige og nyskapende uttrykk og impulser.

Hennes mange forestillinger og innspillingsprosjekter inkluderer samarbeid med mange av verdens mest anerkjente musikere, inkludert Marjan Vahdat, Mighty Sam McClain, Kronos Quartet, Tord Gustavsen, Atabak Elyasi , Teatr Zar, koret SKRUK, musikkgruppen Kitka og utallige andre. Gjennom kreative dialoger med sine samarbeidspartnere, og utforskninger som enslige solist, har hun utviklet et mangfoldig, unikt og vidtfavnende repertoar. Kreativ dialog har vært kjernen i hennes kunstneriske karriere.


Lignende arrangementer:

Forrige
Forrige
4. november

Rüttis requiem (MiSKs kirkefestdager)

Neste
Neste
5. november

Allehelgensgudstjeneste (MiSKs kirkefestdager)