Hjem
BilletterNyhetsarkivPresseLenkerKontaktLogg Inn

HJEMMiSKMisk-barnaKorvirksomhetKirkefestdagerKonsertserien
– der STORE ØYEBLIKK skapes – Sandefjord kunst- og kulturkirke
DU ER HER: MiSK.no / Nyhetsarkiv > Solveig Lohne – årets festivalkunstner
 

Solveig Lohne – årets festivalkunstner

24.10.17
I Solveig Lohnes nonfigurative kunst er bevegelse, årets festivaltema, noe en umiddelbart fornemmer. Under årets kirkefestdager kan du oppleve hennes arbeider både i Sandefjord kunst- og kulturkirke og i Sandar menighetshus, Olavskapellet.Solveig Lohne med to av sine bilder i utstillingen: Naturelementer I og II


 
Solveig Lohne er først og fremst en norsk kunstner med hjemsted i Sandefjord og med fine representasjoner i diverse norske offentlige samlinger. Men hun har samtidig gjennom mange år hatt nær tilknytning til Danmark. Et opphold i Skagen i 1968 og et vennskap med bildekunstneren Svend Danelund skulle få stor betydninge for hennes kommende arbeid. Landskapets myke linjer ble så å si inngangen til hennes kunst. Det samme gjorde Danelunds arbeid med collage. Også Sverige fikk hun tilknytning til med studieopphold og salg til offentlige samlinger.

Solveig Lohne eksperimenterte tidlig med annerledes former. Med sine bildekonstruksjoner, «shapet canvas»-verker, var hun i forkant av den ellers dominerende kunst. Det samme gjelder hennes eksperimenter med plastmaterialer som uttrykksmiddel.

I 1979 ble hun gjest på sammenslutningen PROs utstilling på Charlottenborg. Heretter fulgte medlemskap av Vestjyllandutstillingen og senere «Den Gyldne» samt mange års tilknytning til kunstmiljøet i Tistrup. Hun fungerte i en årrekke som formann for Vestjyllandutstillingen. I Danmark er hun representert med flere større utsmykninger og i offentlige samlinger. Ikke minst Vestjyllands Kunstmuseum i Janus Bygningen rommer mange vesentlige verker fra hele hennes utvikling.

Solveig Lohne er ikke enkel å plassere i en kunsthistorisk sammenheng. Først og fremst er hun mest sin egen. Som en kunsthistoriker uttrykte en gang i 1980-årene står hun på en måte utenfor enhver tradisjon.

Solveig Lohne ble født i Sandefjord i 1945 og allerede som 12-åring visste hun at det var kunstner hun skulle bli. Hun tok utdannelse ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1964, som hun avsluttet i 1966, da hun kom inn på Statens Kunstakademi. Her ble hun til 1968, for deretter å være elev på Koninklijke Academie v. Beeldende Kunsten i Haag fram til 1969. Så gikk turen tilbake til Kunstakademiet i Oslo og endelig Kunsthögskolan i Stockholm 1973–75.

Solveig Lohnes kunst er i utpreget grad forbundet med naturen hva motivvalg og inspirasjon angår. Samtidig fremtrer hennes verker ofte nærmest som en parallell til naturen. Annerledes former og formater, sart, møysommelig fordypelse kombinert med spontan energi kjennetegner hennes helt personlige bildespråk. Hun har også hentet mye inspirasjon fra japansk Zen.

Solveig Lohne er representert i en rekk offentlige samlinger i Norge, Sverige og Danmark og under MiSKs kirkefestdager 2017 har du altså mulighet til å oppleve hennes kunst under hele festivalperioden.
 
Nyheter fra MiSK RSS


Link til denne siden: Legg til på LinkedIn  Legg til på Twitter  Legg til på Facebook
© Musikk i Sandefjord Kirke      Postadresse: Bjerggt. 56, 3210 Sandefjord.      Kunstnerisk leder: Svein Rustad, tlf.: 906 77 508, e-post: svein.rustad@misk.no